Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΣΠΑΡΤΗ-SPARTA
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Το 480 π.Χ. ο συμμαχικός ελληνικός στρατός με διοικητή τον βασιλιά της Σπάρτης, Λεωνίδα, έφθασε στις Θερμοπύλες. Ο αριθμός των Ελλήνων ήταν 7.000 οπλίτες. 300 Σπαρτιάτες και μαζι τους Τεγεάτες,Αρκάδες,Κορίνθιοι,Θεσπιείς και 1.000 Φωκείς.
Οι Αθηναίοι δεν στείλανε δυνάμεις γιατί βρισκόντουσαν πανστρατιά με τον αθηναϊκό στόλο στο Αρτεμίσιο.Το μεγεθος του Περση αυτοκρατορα ηταν περιπου 600.000 πεζοι,400.000 ιππεις και 900 πλοια.

Ο συμμαχικός ελληνικός στρατός είχε φτάσει στις Θερμοπύλες τέλη Ιουλίου. Δυο μέρες μετά τους Έλληνες έφτασαν και οι Πέρσες. Οι Πέρσες στρατοπέδευσαν μπροστά από τις Θερμοπύλες.Το στενό των Θερμοπυλών είχε τότε 9 χιλιόμετρα μήκος και 12 μέτρα πλάτος.Μοναδική αδυναμία των στενών ήταν ένα μονοπάτι που έβγαζε στα νώτα της θέσης των Ελλήνων. Οι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη του μονοπατιού και ο Λεωνίδας για να εξασφαλίσει τα νώτα του έθεσε φρουρά ακριβώς στην έξοδο,τους 1.000 Φωκείς.

Ο Ξέρξης εστείλε κήρυκες να ζητήσουν τη παράδοση των Ελλήνων. Ο Περσης είπε ότι τα βέλη των Μήδων είναι τόσα που θα καλύψουν τον ήλιο. Τότε ένας Σπαρτιάτης είπε λακωνικά: «Ωραία, τότε θα πολεμήσουμε υπό σκιά».Τους ξανά έστειλε ο Ξέρξης να υποσχεθούν πολύ πλούσια ανταλλάγματα στον Λεωνίδα για να παραδώσει τα όπλα του. Ο Σπαρτιάτης βασιλιάς έδωσε την ηρωικότερη των φράσεων, «μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις).

Ο Ξερξης διέταξε να επιτεθούν.Οι Πέρσες διοικητές κάθε τμήματος στέλνανε κύματα μαχητών κάθε φορά.
Όσο περνούσε η ώρα, η ορμή των αλαζονικών Μήδων ανακόπηκε.Βλέποντας αυτά ο Ξέρξης αποφάσισε να στείλει στην μάχη την προσωπική του φρουρά, τους «Αθάνατους» Ο Λεωνίδας έθεσε τους Σπαρτιάτες ως πρώτο τμήμα που θα αντιμετώπιζε τους «Αθάνατους» και εφάρμοσε τον αμυντικό-επιθετικό σχηματισμό φάλαγγας.Αποτέλεσμα ήταν να τους τρέψουν σε άτακτη φυγή ενώ πολλοί από αυτούς έπεφταν από τον γκρεμό στη θάλασσα.Την επόμενη μέρα ο Ξέρξης έστειλε κατά κύματα τους στρατιώτες του χωρίς διακοπή μέχρι να πέσει ο ήλιος. Ήθελε να κουράσει τους Έλληνες. Μέχρι και το μεσημέρι,ο περσικός στρατός υποχώρησε για άλλη μια φορά άπραγος και νικημένος.
Τότε ένας Έλληνας που γνώριζε τη περιοχή, ο Εφιάλτης, παρουσιάστηκε μπροστά στο Ξέρξη. Του δήλωσε ότι γνώριζε ένα κρυφό πέρασμα πίσω από τις γραμμές των Ελλήνων.Ο Ξέρξης ζήτησε από τον Υδάρνη να πάρει τους «Αθάνατους» και όσους άνδρες κρίνει απαραίτητο και να ακολουθήσει τον Εφιάλτη. Με 20.000 άνδρες ο Υδάρνης και ο Εφιάλτης ξεκινήσανε βράδυ. Όλη τη νύχτα διασχίζανε την Ανοπαία Ατραπό. Λίγο πριν χαράξει έφτασαν στην έξοδο, εκεί που βρισκόντουσαν οι Φωκείς.Οι Πέρσες με τα τόξα τους κρατούσανε τους Φωκείς μακριά τους και κατηφόρισαν για να βρεθούν στα νώτα των Ελλήνων.

Ενας Έλληνας αποστάτησε από το στρατόπεδο του Ξέρξη και πήγε στον Λεωνίδα να τον προειδοποιήσει.Μετα τα μαντατα οι Έλληνες αποσύρανε τις δυνάμεις τους, το στενό το κρατησανε οι 300 Σπαρτιάτες.
Ο Λεωνίδας επέλεξε τον Αριστόδημο να μεταφέρει το μήνυμα στη Σπάρτη.
Ο Ξέρξης έδωσε εντολή για επίθεση λίγο μετά τις δέκα το πρωί στις 4 του Αυγούστου του 480 π.Χ. Οι Έλληνες δεν στάθηκαν να πολεμήσουν στο στενό χώρο αλλά βγήκανε σε σχηματισμό φάλαγγα στον ανοιχτό χώρο. Οι περσικές δυνάμεις τους κύκλωσαν και άρχισε μια άγρια μάχη,ώσπου σε μια στιγμή ο βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε νεκρός. Τέσσερις φορές προσπάθησαν οι Πέρσες να πάρουν το σώμα του, αλλά και τις τέσσερις προστατεύτηκε από τους Σπαρτιάτες οι οποίοι κατόρθωσαν και πήραν πίσω το σώμα του βασιλιά τους. Τότε φάνηκε ο Υδάρνης από τα νώτα των Ελλήνων και ξεκίνησε μια πιο άγρια σφαγή με τους Έλληνες να υποχωρούν γύρω από το λόφο του Κολωνού όπου οι Έλληνες συνέχισαν να μάχονται με νύχια και με δόντια, αφού όλα τα όπλα τους είχαν σπάσει. Ο Ξέρξης φοβούμενος κι άλλες απώλειες διέταξε τους τοξότες του να σκοτώσουν τους Έλληνες οι οποίοι εξαντλημένοι σκοτώθηκαν μέχρι και τον τελευταίο πίσω από το λόφο Κολωνό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου